Genezing dankzij medicatie

NOMOREC
Belangrijke boodschappen:
- Je kunt met medicatie van hepatitis C genezen.
- De behandeling met DAA's is zeer effectief en heeft relatief weinig bijwerkingen.
 

DAA's

Tegenwoordig zijn er zeer effectieve geneesmiddelen tegen hepatitis C, met relatief weinig bijwerkingen en een relatief korte behandelduur. Deze middelen worden Direct Acting Agents ofwel DAA's genoemd.
Lees meer

Soms worden deze DAA's in combinatie met het middel ribavirine gegeven. DAA's worden vergoed als je een chronische hepatitis C-infectie hebt (officieel is een hepatitis C chronisch als de infectie meer dan zes maanden oud is). De behandelduur is 8 -24 weken. 

 

Voordelen van snel behandelen

Er zijn twee belangrijke redenen om je snel te laten behandelen.
Lees meer

Je zo snel mogelijk laten behandelen betekent dat het virus nauwelijks schade aan je lever kan aanrichten. Ook kun je na succesvolle behandeling het virus niet meer overdragen. Het heeft dus voordelen om zo snel mogelijk met behandeling tegen hepatitis C te beginnen. Let op: soms wacht je behandelaar bij een acute infectie enkele weken of langer met het starten van de behandeling. Er is namelijk een kans dat je spontaan geneest tijdens de acute fase. Bij mensen met hiv is die kans helaas klein: maximaal 10-15% procent geneest vanzelf. Bij mensen zonder hiv is dat percentage iets hoger: 30-40%.

 

Genezing van hepatitis C

Van genezing is sprake als er 12 weken na afronding van de behandeling geen virus meer in je lichaam is te vinden. Je bent dan officieel genezen en je kan het virus niet meer overdragen. Je kan wel opnieuw hepatitis C oplopen.
 

Ervaringsverhalen

Hieronder staan ervaringsverhalen van mannen die de nieuwste generatie hepatitis C-medicatie hebben gebruikt.


Vasilis - 44 jaar

"In 2016 hoorde ik dat ik hepatitis C had. Ik ben drie maanden met de nieuwste generatie medicijnen behandeld. Ik heb niet veel last van bijwerkingen gehad. Ik voelde wel dat ik wat sneller moe werd. Ook voelde ik me soms wat down, maar ik weet niet goed of dat nu door de medicijnen kwam of door de hele situatie. Maar over het algemeen was de behandeling goed te verdragen, moet ik zeggen."
 

Bas - 38 jaar

"In 2016 ben ik drie maanden behandeld. Ik had totaal geen last van bijwerkingen. Misschien ben ik sowieso minder gevoelig voor bijwerkingen. Toen ik in 2011 voor de eerste keer hepatitis C opliep, heb ik mezelf een half jaar lang wekelijks moeten injecteren met peginterferon. Ik werd daar moe van, maar ik kon wel blijven werken. Wat ik het zwaarst vond is dat mijn seksleven toen zes maanden stil lag. Ik wilde alles doen om te voorkomen dat ik het virus op iemand anders zou overdragen. De tweede keer dat ik werd behandeld, scheelde het dus enorm dat de kuur de helft korter duurde."
 

Christiaan - 26 jaar

"Ik heb twee keer hepatitis C gehad. De eerste keer ruimde mijn lichaam het virus zelf op. De tweede keer, in 2017, lukte dat helaas niet. Ik bleef een lage viral load houden. Daarom besloot ik aan de REACT-studie mee te doen. Ik ben zes weken behandeld. Ik moest tevoren switchen van hiv-medicatie. Dit was nodig vanwege mogelijke wisselwerking met de hepatitis C-medicijnen. Ik zei tegen mijn arts dat ik graag een hiv-middel wilde waarbij ik niet hoefde te eten. Deze switch van hiv-medicatie is mij slecht bevallen. Ik kreeg last van slapeloosheid en werd heel erg onrustig in mijn hoofd. In overleg met mijn arts ben ik overgegaan naar een hiv-middel waarbij je wel moet eten. Van dat laatste middel had ik gelukkig niet zoveel last. Ik had, kortom, last van het switchen. Dat is wel iets om op te letten. Van de hepatitis C-medicijnen zelf heb ik niets gevoeld."
 

Kees - 34 jaar

"Ik heb twee keer hepatitis C gehad, in 2011 en 2016. De tweede keer ben ik behandeld met DAA’s. Na drie maanden was ik van het virus af. Of ik bijwerkingen had? Ja, ik voelde me moe. Vooral ’s ochtends bij het wakker worden. Overdag ging het eigenlijk wel, maar ‘s avonds rond een uur of acht, negen viel het doek. Maar deze moeheid was niets vergeleken met de vermoeidheid uit 2011, toen ik nog de oude behandeling kreeg. Ik kon toen weliswaar blijven werken, maar daar was alles mee gezegd. Het was toen werken-slapen-werken–slapen en dat 24 weken lang. De behandeling met DAA’s was toch écht een ander verhaal."


Terug