Testen op hep C na genezing

NOMOREC

Belangrijke boodschappen:
- We adviseren je om na je genezing voortaan vier keer per jaar te testen op hepatitis C.
- Als je eerder hepatitis C hebt gehad, doe dan geen antistoffentest maar het liefst een RNA-test. Doe eventueel een leverwaardencheck.
- Vertel de verpleegkundige of dokter die jou gaat testen dat je eerder hepatitis C hebt gehad.

Geen antistoffentest …

Een antistoffentest is niet geschikt als je eerder hepatitis C hebt gehad. Na genezing blijven vaak levenslang antistoffen in je lichaam aanwezig. Het doen van een antistoffentest is dan nietszeggend.

Maar een RNA-test

Als je eenmaal genezen bent van hepatitis C, dan kan alleen een RNA-test betrouwbaar aantonen of je opnieuw een infectie hebt opgelopen.

Eventueel leverwaardenwaarden

Leverwaarden meten zou ook kunnen, maar heeft als bezwaar dat het een momentopname is en dat leverwaarden over de tijd schommelen. Een piek in ALAT-waarden, die aantonen dat er mogelijk iets met je lever aan de hand is, kan worden gemist. Dat wil zeggen: de piek is voorbij op het moment dat jij je laat testen. Of wat ook kan: een piek doet zich pas ná het testen voor.

Voortaan iedere drie maanden testen

Ongeveer 25-30% van de mannen die genezen zijn van hepatitis C, loopt binnen twee jaar opnieuw het virus op. Het is dus voor jou verstandig om je voortaan iedere drie maanden te testen.
Eventueel zou je kunnen besluiten om twee keer per jaar een leverwaardenmeting en twee keer per jaar een RNA-test te doen.

Vertel de soa-verpleegkundige, hiv-consulent en huisarts altijd dat je eerder hepatitis C hebt gehad, zodat ze een RNA-test bij je doen. Soms staat dit soort belangrijke informatie niet in je dossier.

Meer informatie over testen

Meer informatie? Lees Testen op hepatitis C.

Terug