Je gebruikt (wel eens) chems/drugs tijdens seks

NOMOREC

Advies voor chems

Je geeft aan dat je (af en toe) chems bij de seks gebruikt

Er bestaat risico op hepatitis C-overdracht als je spullen deelt bij:

  • snuiven
  • roken
  • booty bumpen (=anaal inbrengen)
  • slammen (=injecteren)

Chems maken het ook lastiger om je hoofd er goed bij te houden. Toch zijn er bij chemsgebruik dingen die je kan doen om de kans op hepatitis C te verkleinen. Kijk of de volgende adviezen bij je seksleven passen.

C WhatYouCanDo!

Deel geen:
- rietjes, lepeltjes, bullets, etc bij het snuiven
- spuiten bij het booty bumpen
- meth-pijpjes bij het roken van chrystal meth
- naalden, spuiten en andere attributen die je gebruikt bij slammen. Gooi gebruikte naalden veilig weg in een naaldencontainer
Voordat je chems gebruikt:
- neem alle maatregelen die je het beste kan doen als je nog nuchter bent

Uitleg

Hier vertellen we meer over hepatitis C en de verschillende technieken om chems te gebruiken.

Lees meer


Rietjes

Aan het uiteinde van het rietje dat je neusgat ingaat, kunnen onzichtbare bloeddeeltjes met hepatitis C zitten. Uit onderzoek is gebleken dat hepatitis C vaker voorkomt onder mannen die rietjes etc. delen bij het snuiven van chems.

Tip: knip tevoren heel veel plastic rietjes in stukken, zet ze in een glaasje en zeg tegen je sekspartners dat ze rietjes na gebruik direct in de vuilnisbak moeten gooien. Zo ontstaat er geen verwarring. Alternatief: zorg dat iedereen een verschillende kleur rietje krijgt.

Booty bumpen

Bedenk dat het anaal inbrengen van chems een zeer grote aanslag op de slijmvliezen van je kont vormt. Zelfs het latex van een condoom kan erdoor aangetast worden. Door niet te booty bumpen verklein je het risico op hepatitis C overdracht.

Tip: zorg dat duidelijk is van wie welke booty bump-spuit is. Leg ze niet bij elkaar in de buurt. Zorg verder dat je je eigen kleur spuit hebt, zodat je niet per ongeluk de spuit van een ander gebruikt.

Tina (=crystal meth) roken

Via het mondstuk van een meth-pijpje zou hepatitis C overgebracht kunnen worden. Lippen kunnen namelijk barsten (en bloeden) door het gecombineerde effect van:

  • de hitte van de pijp
  • uitdroging van de lippen door het roken van tina

Tip: zorg dat duidelijk is van wie welk meth-pijpje is. Leg ze niet bij elkaar in de buurt.

Slammen

Deel geen spullen die je hiervoor gebruikt. Deel dus geen naalden, spuiten, lepels, stericups, filters, watjes om te stelpen, bekers of bakjes waar je spuiten in legt. Het hepatitis C-virus, maar ook hiv, kunnen in bovengenoemde onderdelen lang in leven blijven. Deel ook niet het gesteriliseerd water waarin je je chems oplost.

Tip: gooi gebruikte naalden direct in een naaldencontainer. Zo kan niemand zich per ongeluk prikken. Breng een volle naaldencontainer naar een apotheek of, als je in Amsterdam woont, naar de soa-poli van GGD Amsterdam.

‘To do’ voordat je chems neemt

Sommige dingen kun je het beste doen als je nog nuchter bent. Denk aan het klaarzetten van je eigen dildo’s/toys en het klaarzetten van condooms, fisthandschoenen, handdoeken en desinfectiemiddelen.
Ook is het makkelijker om in nuchtere staat met je sekspartner(s) te communiceren over wat jij wil doen om het risico op hepatitis C te verkleinen. Praat hier dus over voordat jullie chems gaan gebruiken, bijvoorbeeld tijdens het online chatten.

Meer informatie over chems?

Zoek je naar meer informatie over chrystal meth (tina), het combineren van chems en slammen? Kijk op de website SexnTina.nl. Je kunt daar ook terecht als je worstelt met je drugsgebruik of als je tips wilt krijgen om zoveel mogelijk schade te voorkomen.