Sekspartners inlichten

NOMOREC

Belangrijke boodschappen:
-Hepatitis C? Vertel het al je sekspartners van de laatste zes maanden zodat zij zich ook kunnen laten testen. Soms is de periode dat je terug moet gaan korter of langer.
–Vertel het zo snel mogelijk na je diagnose.
-Vertellen is in je eigen belang. Het verkleint de kans dat je het virus opnieuw krijgt als je van hepatitis C genezen bent.
-Bespreek met de professional die jou testte hoe je het vertellen kan aanpakken. Iemand informeren kan ook anoniem.
-Bezocht je de afgelopen tijd seksfeestjes? Zorg dat je de contactgegevens van de ‘hosts’ hebt.

Voorkom ‘pingpongen’

Voorkom ‘pingpongen’ van het virus binnen je seksueel netwerk. Dat is uiteindelijk in je eigen belang. Vertel het in ieder geval aan je sekspartners van de afgelopen zes maanden, zodat zij zich ook kunnen laten testen. Soms is de periode dat je terug moet gaan korter of langer.

Lees meer

 

  • Licht je sekspartners zo snel mogelijk in nadat je de diagnose hebt gekregen.
  • Hoever je terug moet gaan hangt af van hoe frequent je getest bent en wanneer je laatste test was. De soa-/hiv-verpleegkundige of arts kan je hierbij helpen.
  • Het maakt voor het inlichten niet uit of jullie een condoom gebruikt hebben of niet.
  • Ben je op seksfeestje geweest, licht dan iedereen in. Ook mannen waarmee je geen seks hebt gehad zouden geïnfecteerd kunnen zijn. Zie Hoe hepatitis C wordt overgedragen.
  • Benadruk dat het om hepatitis C gaat. Dit klinkt misschien overdreven maar er zijn nog steeds mensen die hepatitis A, B en C door elkaar halen.

Hoe pak je het aan?

Je sekspartners inlichten is niet het leukste om te doen, maar het wordt vaak wel heel erg gewaardeerd. Zie je er erg tegenop? Vraag dan steun en hulp van de soa-/hiv-verpleegkundige of arts.

Lees meer


Verzamel de contactgegevens van de mannen waar je seks mee hebt gehad, en wanneer jullie seks hadden. Denk aan:

  • telefoonnummers
  • profielnamen op datingapps
  • e-mailadressen

Bezoek je seksfeestjes? Zorg dan dat je in ieder geval de contactgegevens van de ‘host’ hebt. Hij kan eventueel helpen met inlichten en het aanleveren van contactgegevens.

Kies wat het beste bij je past:

  1. Vertel het al je sekspartners zelf.
  2. Maak samen met de soa-/hiv-verpleegkundige of arts een plan om al je sekspartners in te lichten. Anoniem informeren is mogelijk.

Het voordeel van het maken van een plan met de verpleegkundige of arts:

- De professional kan een waarschuwingscode aanmaken via de website partnerwaarschuwing.nl waarmee je je sekspartners (anoniem of niet anoniem) kan inlichten. Ook kan het zijn dat de professional je een ‘waarschuwingsstrook’ meegeeft.

- Mannen die je met een code of een strook inlicht kunnen snel een afspraak maken bij de GGD om zich te laten testen. Ze worden op de soa-poli niet alleen op hepatitis C getest, maar ook op andere soa’s.

Het is goed om te weten dat in Nederland iedere hepatitis C-infectie bij de GGD gemeld moet worden. Houd er dus rekening mee dat je gebeld kan worden door iemand van de GGD, voor het beantwoorden van een aantal vragen. Of je wordt gebeld met de vraag of ze je kunnen helpen met het inlichten van je partners. Dit kunnen dus twee verschillende gesprekken zijn.

Terug