Seks als je hepatitis C hebt

NOMOREC

Belangrijke boodschappen:
- Twaalf weken nadat je klaar bent met behandeling weet je arts of je ‘officieel’ genezen bent. Tot die tijd kan je mogelijk virus op anderen overdragen.
- Doe het maximale om de kans op overdracht te verkleinen.
- Kies voor een-op-een-dates en zorg bovendien dat je uitsluitend top of bottom bent.
- Gebruik geen chems of alcohol: ze vormen een te grote belasting voor je lever.

Voorzichtig tot 12 weken na je behandeling

Er zijn drie fases bij een hepatitis C-infectie. Tot aan de laatste fase is het belangrijk voorzichtig te zijn.

Fase 1 – Geïnfecteerd, maar nog niet behandeld
Er is een hoog risico dat je virus op je sekspartner overdraagt.

Lees meer


Als je een recente hepatitis C hebt, dan kan het zijn dat je een torenhoge viral load hebt. Soms miljoenen virusdeeltjes per ml bloed. Als je nog niet behandeld wordt, dan ben je zeer infectieus voor anderen.

Fase 2 – Je wordt behandeld
Meestal is er de eerste 4 weken hoog risico op overdracht. Daarna zou er een kleiner risico moeten zijn (maar nog steeds is er risico).

Lees meer

 

  • De behandeling duurt 8-12 weken. Door de behandeling daalt de hoeveelheid virusdeeltjes (‘viral load’). Vier weken na behandeling is bij 90% van de mensen het virus niet meer aantoonbaar of is het aantal virusdeeltjes heel laag.
  • Als je ‘viral load’ verdwenen is of heel laag is, dan is de kans op overdracht erg klein. Hoe klein, dat valt niet te zeggen. Er is dus nog steeds kans dat je het virus overdraagt.
  • Er is ook een kleine kans dat je aan het eind van je behandeling nog steeds - of opnieuw - een meetbare hoeveelheid virusdeeltjes hebt. Met andere woorden: tot het eind van je behandeling moet je rekening houden met het risico dat je virus op iemand anders kan overdragen.

Let op: als je viral load na vier weken niet meer aantoonbaar is dan betekent dit niet dat je kan stoppen met je behandeling. Het is belangrijk dat je tot het eind van je behandeling je medicijnen blijft innemen.

Fase 3 – Je bent klaar met behandeling, maar nog niet officieel genezen verklaard
Over het algemeen is er een klein risico dat je virus overdraagt op iemand anders, maar je zal voorzichtig moet blijven tot je officieel genezen bent.

Lees meer


Als je klaar bent met behandeling en er zijn geen virusdeeltjes meer aantoonbaar in je bloed, dan ben je nog niet officieel genezen:

  • Er wordt altijd 12 weken afgewacht, omdat het virus soms na staken van de behandeling toch terugkomt.
  • Je wordt pas officieel genezen verklaard als er aan het eind van deze periode geen virusdeeltjes meer aantoonbaar zijn in je bloed. De kans op genezing is zeer groot: in 95% van de gevallen. Bij ongeveer 5% van de mensen die behandeld zijn komt het virus terug. Maar ter geruststelling: je mag ervan uit gaan dat als je behandeld wordt voor een recente infectie en je de pillen trouw iedere dag slikt, de kans dat je tot deze 5% behoort zeer klein is.

Hoewel de kans dat je virus overdraagt na je behandeling dus klein is, blijft voorzichtigheid tot het allerlaatste moment geboden. Als het virus namelijk niet weg is, dan zou dit misschien kunnen komen omdat je een virus bij je draagt dat resistent is voor het middel waarmee je behandeld bent. Met zijn allen moeten we er alles aan doen om te voorkomen dat we een dergelijk resistent virus aan elkaar doorgeven.

Kijk bij onderstaande sekstechnieken welke dingen veilig zijn voor hepatitis C.

Orale seks

Lees meer


In principe veilig:

  • zoenen – tenzij je bloedend tandvlees hebt.
  • hem pijpen of jezelf laten pijpen (maar dat laatste dan wel zonder klaarkomen)
  • hem rimmen – tenzij je bloedend tandvlees hebt.

Niet aan te raden:
- je laten pijpen met klaarkomen. Hoewel de kans zeer klein is dat je op die manier hepatitis C overdraagt, raden we je toch af om klaar te komen in iemands mond.
- je laten rimmen. Hoewel de kans zeer klein is dat je op die manier hepatitis C overdraagt, raden we je dit ook af omdat er mogelijk virus in je rectaal vocht kan zitten.

Anale seks

Lees meer

Kies voor slechts één rol tijdens de seks. Dat wil zeggen: je bent uitsluitend top of bottom.

Je bent uitsluitend top

In principe veilig:

  • je neukt hem met condoom
  • je gebruikt dildo’s/toys bij hem - uiteraard alleen met zijn eigen toys.
  • je fist hem met handschoenen – tenzij je wondjes op je onderarmen hebt. Doe handschoenen aan voordat je de kont van je partner aanraakt.

Niet aan te raden: 
- je partner komt tijdens de seks aan jouw kont. Tip: houd voor de zekerheid je (onder)broek aan.

Je bent uitsluitend bottom

In principe veilig:

  • hij neukt jou met condoom
  • hij gebruikt dildo’s/toys voor jouw kont - uiteraard alleen met jouw eigen toys.
  • hij fist je met handschoenen tenzij hij wondjes op zijn onderarmen heeft.

Niet aan te raden: 
- je raakt tijdens de seks de kont van je sekspartner. Dit wordt niet aangeraden omdat je mogelijk wondjes op je handen of rond je nagels hebt. Of omdat er glijmiddelresten op je vinger kan zitten, bijvoorbeeld omdat je terwijl je geneukt werd je eigen kont of zijn pik hebt aangeraakt. In het glijmiddel dat op je vinger zit, kan dan hepatitis C zitten. 
- je sekspartner gaat in jouw glijmiddelresten of op jouw handdoek zitten/liggen. In glijmiddel en handdoeken met glijmiddelresten kan ook hepatitis C zitten.

Andere sekstechnieken

Lees meer


In principe veilig:

  • hem aftrekken
  • door hem laten aftrekken – zorg dat er geen sperma in/op zijn mond, pik of kont komt. In sperma kan virus zitten.
  • BDSM - Zolang je bloed-bloedcontact vermijdt en geen spullen met elkaar deelt.
  • met tepels laten spelen - Zolang dit voorzichtig gebeurt, zodat je huid intact blijft.
  • piss - Zolang er geen bloed in je urine zit.

Niet aan te raden:
- poepseks - Mogelijk zit er ook hepatitis C in je ontlasting.

Chems en alcohol

Chems of alcohol gebruiken als je hepatitis C hebt, wordt afgeraden.

Lees meer


Omdat je lever ontstoken is vormt dit een te grote belasting van je lever. Dit geldt ook als je behandeld wordt. Zowel medicijnen als chems/alcohol moeten door je lever worden afgebroken. Als je de lever teveel belast dan kan het zijn dat:

  • de hepatitis C-medicijnen niet goed worden afgebroken, waardoor je meer last krijgt van bijwerkingen.
  • de chems niet goed worden afgebroken, waardoor een overdosis op de loer ligt.

Het beste is ook om tot je officieel genezen bent (in principe 12 weken na je behandeling) bij de seks geen chems of alcohol te gebruiken. Zo kun je scherp blijven op het verkleinen van de kans op hepatitis C-overdracht.

Als het toch niet veilig is geweest

Als je denkt dat er toch risico is geweest, neem dan zo snel mogelijk contact op met je hiv-consulent of met de soa-verpleegkundige van de GGD, zodat die een partnerwaarschuwingscode voor je sekspartner(s) kan maken.

Vertellen dat je hepatitis C hebt?

Wel of niet aan je sekspartners vertellen dat je hepatitis C hebt voordat jullie seks hebben is voor veel mannen een lastig dilemma.

Lees meer


Vertellen dat je hepatitis C hebt, betekent dat jullie beiden extra alert kunnen zijn op het veilig houden van de seks. Je partner snapt dan ook waarom je (opeens) voor condooms kiest. Maar vertellen levert ook een dilemma op. Je wil eerlijk zijn, maar tegelijkertijd weet je dat veel mannen zullen terugdeinzen als ze horen dat je hepatitis C hebt. Veel van je sekspartners zullen liever pas weer met je willen afspreken als vaststaat dat je genezen bent. Dit blijft een lastig verhaal, waar we helaas geen adviezen over kunnen geven. Je zal zelf moeten bepalen hoe je met dit dilemma omgaat.

Terug