Hepatitis C en hiv

NOMOREC

Belangrijke boodschappen:
-Met hiv heb je een kleinere kans dat je hepatitis C spontaan klaart.
-Toch is met hiv de kans om van hepatitis C te genezen dankzij medicijnen meer dan 95%.
-Nog niet gestart met hiv-remmers? Hiermee beginnen beperkt de schade die hepatitis C kan aanbrengen.

Effect hiv op hepatitis C

Als je hiv hebt, dan is je uitgangspositie iets minder gunstig. Toch is de behandeling met de nieuwste medicatie bij mensen met hiv vrijwel net zo effectief als bij mensen die geen hiv hebben.

Lees meer

 

  • Met hiv heb je een kleinere kans dat je het hepatitis C virus spontaan klaart.
  • Het duurt soms ook veel langer voordat je lichaam antistoffen aanmaakt tegen het virus, waardoor het virus ‘onder de radar’ blijft als je arts een antistoffentest doet.
  • Verlittekening van de lever (fibrose) verloopt sneller als je hiv hebt.
  • Door hiv kan je makkelijker hepatitis C overdragen. Hiv verhoogt de hoeveelheid hepatitis C-virusdeeltjes (viral load) in je bloed.

Het goede nieuws is dat de kans op genezing tegenwoordig meer dan 95 procent is, ongeacht je hiv-status.

Starten met hiv-behandeling

Behandeling met hiv-remmers beperkt de schade die hepatitis C kan aanbrengen. Ben je nog niet begonnen met hiv-medicatie? Hepatitis C vormt een extra reden om zo snel mogelijk een behandeling met hiv-remmers te starten. Bespreek dit met je hiv-behandelaar.

Soms switchen van hiv-medicatie

Er kunnen wisselwerkingen ontstaan tussen de hepatitis C-medicatie en jouw hiv-medicatie. Dat betekent dat één van beide behandelingen minder goed zal werken dan normaal. Ook kan de interactie leiden tot meer bijwerkingen van medicijnen. Je arts kan besluiten dat het beter is om (tijdelijk) te switchen naar andere hiv-medicatie. Na de hepatitis C-behandeling kan je weer terug naar je oude combinatie.

Terug