Belangrijke boodschappen:
-Je kan met medicatie van hepatitis C genezen. De middelen die je krijgt worden Direct Acting Agents (DAA’s) genoemd.
-De behandeling met DAA’s is zeer effectief en heeft bijna geen bijwerkingen.
-Je kan vaak al 4-6 weken na je infectie beginnen met DAA’s . Bespreek met de arts of dit ook voor jou mogelijk is.
Tegenwoordig zijn er zeer effectieve geneesmiddelen tegen hepatitis C met bijna geen bijwerkingen en een korte behandelduur. Deze middelen worden Direct Acting Agents, ofwel DAA’s, genoemd.
Lees meer
De behandelduur is 8-12 weken. DAA's worden vergoed als je een chronische (= blijvende) hepatitis C-infectie hebt. Officieel is hepatitis C ‘chronisch’ als de infectie meer dan zes maanden oud is. Vaak is eerder behandelen mogelijk. Zie hieronder.
Vaak duurt het 4 tot 6 weken na je diagnose tot je met behandeling kunt beginnen. Bespreek met je arts of dit bij jou ook mogelijk is.
Lees meer
Van genezing is sprake als er 12 weken na afronding van de behandeling geen virus meer in je lichaam is te vinden. Je bent dan officieel genezen en je kan het virus niet meer overdragen. Je kan wel opnieuw hepatitis C oplopen.
Vasilis - 47 jaar
Lees meer
“In 2016 hoorde ik dat ik hepatitis C had. Ik ben drie maanden met de nieuwste generatie medicijnen behandeld. Ik heb niet veel last van bijwerkingen gehad. Ik voelde wel dat ik wat sneller moe werd. Ook voelde ik me soms wat down, maar ik weet niet goed of dat nu door de medicijnen kwam of door de hele situatie. Maar over het algemeen was de behandeling goed te verdragen, moet ik zeggen.”
Bas - 38 jaar
Lees meer
“Toen ik in 2011 voor de eerste keer hepatitis C opliep, heb ik mezelf wekelijks moeten injecteren met peginterferon, de oude medicatie. Wat ik het zwaarst vond, toen, is dat mijn seksleven zes maanden lang stil lag. Ik wilde alles doen om te voorkomen dat ik het virus op iemand anders zou overdragen. De tweede keer dat ik werd behandeld met DAA’s, in 2016, was het maar drie maanden. Het scheelde dus enorm dat de kuur de helft korter duurde.”
Christiaan - 29 jaar
Lees meer
“Ik heb twee keer hepatitis C gehad. De eerste keer ruimde mijn lichaam het virus zelf op. De tweede keer, in 2017, lukte dat helaas niet. Ik bleef een lage viral load houden. Ik ben daarom met DAA’s begonnen.
Ik moest tevoren switchen van hiv-medicatie. Dit was nodig vanwege mogelijke wisselwerking met de hepatitis C-medicijnen. Ik zei tegen mijn arts dat ik graag een hiv-middel wilde waarbij ik niet hoefde te eten. Deze switch van hiv-medicatie is mij slecht bevallen. Ik kreeg last van slapeloosheid en werd heel erg onrustig in mijn hoofd.
In overleg met mijn arts ben ik overgegaan naar een hiv-middel waarbij je wel moet eten. Van dat laatste middel had ik gelukkig niet zoveel last.
Ik had, kortom, last van het switchen. Dat is wel iets om op te letten. Van de hepatitis C-medicijnen zelf heb ik niets gevoeld.”
Kees - 37 jaar
Lees meer
“Ik heb twee keer hepatitis C gehad, in 2011 en 2016. De tweede keer ben ik behandeld met DAA’s. Na drie maanden was ik van het virus af. Of ik bijwerkingen had? Ja, ik voelde me moe. Vooral ’s ochtends bij het wakker worden. Overdag ging het eigenlijk wel, maar ‘s avonds rond een uur of acht, negen viel het doek. Maar deze moeheid was niets vergeleken met de vermoeidheid uit 2011, toen ik nog de oude behandeling kreeg. Ik kon toen weliswaar blijven werken, maar daar was alles mee gezegd. Het was toen werken-slapen-werken-slapen en dat 24 weken lang. De behandeling met DAA’s was toch écht een ander verhaal.”
Redenen om je snel te laten behandelen:
- Het virus kan nauwelijks schade aan je lever aanrichten.
- Na succesvolle behandeling kan je het virus niet meer overdragen.